Home > Grafieken > Autoverkoop daalt.

Autoverkoop daalt.

In de Volkskrant van 4 januari 2010 staat dat de autoverkopen in 2009 flink zijn gedaald.

De top 10 automerken qua verkoop laten allemaal een daling zien, de een meer dan de ander. Met een mooie grafiek wordt dit geïllustreerd en in een hoekje lezen we ook het goede nieuws: de verkoop van de merken Infiniti (+257%) en Lotus (+150%) zijn de grootste stijgers. Dat Hummer (-95%) de grootste daler is van 2009 zal het humeur van de tegenstanders van ASO-bakken goed doen, vermoed ik.


Dit is de grafiek:

Wat is er mis met deze grafiek zou je zeggen?

Het gebruik van 3D vertekent nogal de onderlinge verhoudingen, al kun je door de data labels boven de staven aflezen om welke aantallen het gaat.

De procentuele daling per merk staat onderin de grafiek, vlakbij de x-as. Omdat het boven de nullijn staat is niet meteen duidelijk dat het om negatieve percentages gaat, de rode kleur en het minuscule min teken ten spijt.

De grafiek wordt een stuk inzichtelijker door in plaats van een verticale bar chart in 3D te kiezen  voor een verticale chart zonder 3D.

De labels op de x-as worden afgebroken en zijn matig te lezen. Door te kiezen voor een horizontale bar chart en het toevoegen van data labels wordt het al beter:

We zien al meteen dat de top zes van 2008 er in 2009 anders uit ziet. Ford Fiesta was 2e in 2008 en is nu 3e. Opel Corsa en Peugeot 107, in 2008 nog vrijwel ex aequo op nummer 2/3 staan nu op respectievelijk nummer 4 en 5.

De Renault Twingo is sterk gedaald in aantal, het is niet goed te zien hoe deze daling zich verhoudt tot de andere merken.

Door de verandering tussen 2008 en 2009 in een grafiek te zetten is snel te zien dat 2009 een heel slecht jaar was voor de Opel Corsa en de Renault Twingo. Relatief viel het wel mee voor de Toyota Aygo en voor de Audi A4.

Door beide grafieken naast elkaar te zetten zie je alles in 1 oogopslag. Het is een kwestie van smaak of de percentages met 1 decimaal weergegeven moeten worden. Normaliter kies ik daar niet voor, het voegt weinig toe of het nu -35,9% is of -36%. Met een uitkomst van -9,5% kan ik mij voorstellen dat Audi dat liever ziet staan, dan afgerond -10%. Dit is het eindresultaat.

Advertenties
Categorieën:Grafieken Tags: , ,
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: