Home > Grafieken > College zoekt partner …

College zoekt partner …

De Gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart zijn net achter de rug en elke partij heeft het naar eigen zeggen ‘goed gedaan’ of ‘ lang zo slecht niet gedaan als voorspeld’.  In de politiek is wat dat betreft het glas altijd half vol.

Het is gebruikelijk om de zetelverdeling van de gemeenteraad of van de Tweede Kamer af te beelden met een cirkeldiagram. Voor een indruk van de krachtsverhoudingen is dat prima, zolang er niet te veel partijen zijn.


In de vergelijking met de vorige verkiezingen of de vorige peiling worden ook cirkeldiagrammen gebruikt. Het Parool van 4 maart 2010 opende met de kop ‘Links college zoekt partner’ en toonde daarbij deze afbeelding over de zetelverdeling in de gemeenteraad van Amsterdam.

Het  vergelijken van de zetelverdeling in 2010 met die van 2006 valt niet mee, omdat er nu meer partijen zijn en omdat er verschuivingen tussen de bestaande partijen optraden. Hoe het er nu voor staat met de coalitie van PvdA en Groen Links is nog lastiger om te zien.

We gaan aan de slag. Dit zijn de gegevens waar het om gaat:

2006 2010
PvdA 20 15
VVD 8 8
Groen Links 7 7
SP 6 3
CDA 2 2
D66 2 7
Red Amsterdam 1
TON 1
Partij vd Dieren 1
totaal zetels 45 45

De voor de hand liggende keuze is om hier een horizontale bar chart te gebruiken.

De stijgers en dalers kun je afleiden uit de grafiek, een tikje mooier is het om deze getallen toe te voegen aan de grafiek. In feite voegen we een tweede grafiek toe. Meteen wordt duidelijk dat het verlies van 5 zetels van de PvdA er bij D66 weer bij komt.

De opkomst in Amsterdam in 2010 is gedaald met 1,4% t.o.v. 2006, van 52,7% naar 51,3%. Dat kan met een klein grafiekje getoond worden, alhoewel de zin hiervoor net zoveel informatie geeft.

In de gemeenteraad van Amsterdam heb je 23 zetels nodig om een meerderheid te halen. In 2006 hadden de coalitiepartijen  PvdA en Groen Links samen 27 zetels, een comfortabele meerderheid. Nu in 2010 hebben ze samen nog maar 22 zetels.

Hoe gaat de coalitie nu verder? Wie wordt de nieuwe partner in een ménage à trois?

Voor een nieuwe coalitie hebben PvdA en Groen Links ten minste 1 zetel extra nodig, dus in principe is elke andere partij welkom om een meerderheid te halen. De partijen Trots op Nederland , Red Amsterdam en de Partij voor de Dieren staan vast niet bovenaan het verlanglijstje van de coalitie.

Dit zijn de opties die overblijven:

De komende maanden worden spannend voor de gemeentepolitiek in Amsterdam.

Advertenties
 1. Philip
  31 maart 2010 om 1:17 pm

  Hi Edouard,

  Ik kreeg de link van Jes doorgestuurd. Een goede site om zelf wat van af te kijken en inspiratie op te doen. Vind het erg leuk om te lezen/zien!

  Tot snel,

  Phil.

 1. 10 juli 2010 om 9:17 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: