Home > Grafieken > Griekenland in zwaar weer

Griekenland in zwaar weer

In de laatste dagen van april is het Griekenland wat de klok slaat in het financiële nieuws. Door betalingsproblemen loopt de rente op Griekse staatsobligaties snel op. Inmiddels loopt de rente op een 10-jarige staatsobligatie al tegen de 8 procent,voor een 2-jarige staatsobligatie ligt de rente rond de 16%. Beleggers maken zich zorgen dat Griekenland niet aan zijn schuldverplichtingen kan voldoen en steun van de EU-landen meer dan nodig heeft. Begin mei wordt bekend gemaakt dat Griekenland met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds een akkoord heeft bereikt over noodhulp.


Twee grafieken trokken mijn aandacht in de afgelopen dagen in het nieuws over Griekenland.

In de Volkskrant van 29 april  stond een grafiek met de rente op 2-jarige staatsobligaties in Griekenland, Spanje, Portugal, Ierland, Spanje en Italië. Plus een kaart van Europa waar deze landen ingekleurd waren met tandwielen op de kaart die radarwerken suggereren die stil komen te staan als het mis loopt met Griekenland.

Een prachtige visual, jammer alleen dat de schaal van de y-assen bij elk land anders loopt, al kan niet ontkend worden dat de rente in elk land in de maand april sterk is opgelopen.

Grofweg gaat het om de volgende ‘sprongen’:

van naar verschil =
Griekenland: 5,5% 16,0% 291%
Portugal: 1,9% 5,2% 274%
Ierland: 1,7% 3,5% 206%
Spanje: 1,4% 2,1% 150%
Italie: 1,3% 1,8% 138%

NRC Handelsblad kopte dezelfde dag met een grafiek van de schuldenlast van Griekenland, Spanje, Ierland en Portugal.

De vier cirkeldiagrammen zijn van verschillende grootte om te laten zien dat de omvang van de schulden per land verschilt.

Een lezer moet erg zijn best doen om op basis van de afmetingen van de cirkeldiagrammen de verschillen in schuldenlast te zien. Ik heb het niet nagemeten maar zo op het oog is het cirkeldiagram van Ierland niet 3 maal zo groot als het cirkeldiagram van Griekenland, terwijl de schuldenlast dat wel is (938,6 t.o.v. 302,6). Met het cirkeldiagram van Spanje is iets vreemds aan de hand, de optelling van de schulden komt niet overeen met het totaal, ik kom tot 943,8 terwijl er 1153,9 staat vermeld.

Daarnaast worden de cirkeldiagrammen gebruikt om meer dan 3 of 4 waarden per land af te beelden en dan raken we snel het spoor bijster. Het is natuurlijk beter om hier een cumulatieve horizontale bar chart te kiezen:

Echt duidelijk is het nog niet, alhoewel meteen opvalt dat Duitsland een van de grote schuldeisers is cq flink in de problemen komt als deze landen hun aflossingsverplichtingen niet meer kunnen nakomen. Een aantal landen (België, Oostenrijk en Portugal) speelt een bescheiden rol, dus laten we die toevoegen aan de groep Overig Europees.

Het zou mooi zijn om ook nog de totale schuld per land te laten zien. Dit kan door in de labels van de y-as de naam van het land en  de schuld samen te nemen.

Excel heeft hiervoor de functie CONATENATE() bedacht, de syntax ziet er zo uit CONCATENATE(text1, [text2], …). De functie doet niet veel meer dan stukken tekst achter elkaar plakken. Een hele handige functie, maar je moet niet vergeten de punten, komma’s en spaties aan te geven.

Zo werkt het: =CONCATENATE(C81;” (“;TEXT(C82;”€ 000″);” mld)”).

In C81 staat de naam van het land (in dit geval: Griekenland) en met de functie TEXT(C82;”€ 000″) geef je aan dat het getal in C82 (de schuldenlast in miljarden euro’s) voorafgegaan wordt door een euro teken en 3 posities inneemt.

In feite staat er =CONCATENATE(“Griekenland” + ” (” + “€ 304” + “mld)” ofwel “Griekenland (€304 mld)”.

En zo ziet onze grafiek er na deze bewerkingen uit:

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: