Home > Grafieken > Thermometers zijn er om koorts te meten

Thermometers zijn er om koorts te meten

Elke maand publiceert het gerenommeerde economenblad ESB de uitkomst van de conjunctuur indicator van de Nederlandse Bank  in de vorm van een thermometer.

Dit is de afbeelding in ESB van eind april 2010.
In Excel ziet het er ongeveer zo uit, om het inzichtelijker te maken zet ik er ook een schaalverdeling bij.

De indicator wordt opgesteld door DNB en geeft de conjunctuur weer als de gestandaardiseerde afwijking t.o.v. de trend. De indicator wordt berekend o.b.v. 11 variabelen en geeft de verwachte conjunctuur weer voor de komende zes maanden.

De reeks met realisatie is gebaseerd op informatie over productie, consumptie en werkgelegenheid en beschrijft met een vertraging van 2 maanden de stand van de conjunctuur.

Het nadeel van het gebruik van een thermometer is dat je geen inzicht hebt in de factor tijd, je ziet er niet aan af of er sprake is van stijgende of een dalende trend. Je moet de getallen naast de thermometer goed interpreteren om iets over de trend te kunnen zeggen.

In de meest recente publicatie van eind mei 2010 is de realisatie score van februari 2010 lager dan de score van november 2009. Wat nu als de trend andersom was geweest en de score voor februari 2010 hoger was dan november 2009. Aan de thermometer verandert niet zo veel, nog steeds 2 maatstreepjes te zien.

De reden om een thermometer-afbeelding  te gebruiken is het intuïtieve begrip van de functie van een thermometer: is de temperatuur normaal of is er sprake van “koorts”?

Een thermometer-grafiek is alleen zinvol als het gaat om het weergeven van 1 waarde op een schaal, eventueel twee waarden als maar duidelijk is dat het om twee verschillende reeksen gaat.

In ons voorbeeld zou dat als volgt kunnen: 1 waarde voor realisatie en 1 waarde voor de indicator. Je ziet dan in 1 oogopslag dat de indicator (oktober 2010) lager uitvalt dan de realisatie (februari 2010).

Het alternatief voor een grafiek met 2 waarden uit 2 verschillende reeksen is een lijngrafiek. Op de x-as staan de maanden en op de y-as staat de gestandaardiseerde afwijking van de trend.

Dit is het resultaat:

Elke reeks heeft een eigen kleur en je kunt het nog iets mooier maken door met een marker of pijl aan te geven of de trend positief of een negatief is.

De grafiek wordter beter leesbaar van, maar ik heb mijn twijfels of de grafiek informatief is.

Om het verhaal compleet te maken heb ik daarom op de site van DNB gekeken en de uitkomsten van de afgelopen periode overgenomen.  DNB heeft de gegevens over een langere periode in een lijngrafiek uitgezet.

De conclusie van het verhaal wordt er zelfs iets rooskleuriger van: een dalende realisatie-lijn vanaf 2007 maar OOK een omslagpunt op de indicator-lijn halverwege 2010.   Joepie!!

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: