Home > Grafieken > Armoede en Afrika

Armoede en Afrika

De bijlage van NRC Handelsblad van zaterdag 25 juni toont een overzicht van het Afrikaanse continent, de koloniale achtergrond van het land, het jaar van de onafhankelijkheid en de gemiddelde economische groei per hoofd van de bevolking over de periode 1965 – 2006.
<klik hier om de kaart in een apart window te zien>

Uit cijfers van de Wereldbank blijkt dat de gemiddelde groei per hoofd van de bevolking in ontwikkelingslanden in die periode uitkwam op 8,6% per jaar. In de afbeelding is bij elk land de afwijking weergegeven in procentpunten t.o.v. het gemiddelde.

Gelukkig meldt de journalist ons al dat de meeste Afrikaanse landen bleven achter bij deze groeicijfers (rode percentages op de kaart). Je moet heel goed  zoeken om de twee landen te vinden die royaal hoger uit (groene percentages  op de kaart), namelijk Botswana of Equitoriaal Guinée.

Voor het overzicht zou het beter zijn om de percentages in een aparte tabel of grafiek toe te voegen aan de afbeelding van het Afrikaanse continent.

Dit zijn de uitkomsten:

Meteen valt op dat de economische ontwikkeling van landen als Congo Kingshasa, Liberia, Niger, Sierra Leone, Ghana, Burundi en Oeganda het meest achterloopt. De jaarlijkse economische groei per hoofd van de bevolking loopt meer dan 5%punten per jaar achter op het gemiddelde van alle ontwikkelingslanden.

In Congo Kingshasa en Liberia is de economische groei per hoofd van de bevolking zelfs negatief over de periode 1965 – 2006, de groei loopt jaarlijks meer dan 8,6% achter op het gemiddelde van alle ontwikkelingslanden.

Een aantal landen zoals Gabon, Tunesie, Swaziland, Algerije, Congo Brazaville, Marokko, Egypte, Soedan, Libie en Kameroen presteren zo op of rond de gemiddelde ontwikkeling met een groei die tussen +2% en -2% uitkomt.

Een ander alternatief was geweest om in plaats van de koloniale achtergrond van de landen via een heatmap de economische ontwikkeling weer te geven per land. Een heatmap is een grafische presentatie van gegevens waarbij met verschillende kleur de verschillen tussen de waarden aangegeven wordt.

De afbeelding ia gemaakt met een  gadget van Google Docs; het is mij niet gelukt om de kleuren naar mijn smaak aan te passen. Naarmate een land meer oranje kleurt (ik heb het niet verzonnen J) is de economische groei per hoofd van de bevolking hoger.

Van de landen met een grijze kleur zijn geen gegevens bekend en de witte vlek in het midden is Congo Kingshasa, waar zoals we al eerder zagen de economische groei achterloopt.

<klik hier om de kaart in een apart window te openen>

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: