Home > Grafieken > VVD en Paars, verstandshuwelijk of echte liefde?

VVD en Paars, verstandshuwelijk of echte liefde?

Op de voorpagina van het Financieele Dagblad van 12 juni 2010 staat een opvallende grafiek afgebeeld met de samenstelling van 72 colleges van B&W en een kop ‘VVD niet dol op paars’. Dit zijn colleges van B&W waar de VVD deel van uitmaakt en die zijn gevormd op basis van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010.  (zie ook mijn blog over de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam: ‘College zoekt partner‘).


Wat mij verder opvalt in deze grafiek zijn:
–          de vele kleuren die gebruikt zijn om de verschillende coalitie weer te geven;
–          de vele horizontale bars om alle 72 gemeenten weer te geven waar de VVD onderdeel van het bestuur is.

Dit is de grafiek:

De grafiek in het FD kan veel beter per soort college van B&W (‘Paars’, ‘Centrum’ etc.) aangeven hoe vaak dit is voorgekomen dan per individueel college van B&W.

Als volgt:

De teneur van het artikel is dat de VVD minder coalities heeft afgesloten over links (13x: 4x Paars en 9x met de PVDA) dan over rechts (23x met het CDA en zonder de PVDA). In 23 gemeenten komt ook een coalitie voor van VVD/PVDA/CDA.

Gezien de verkiezingsuitslag op 9 juni 2010 mag de VVD het voortouw nemen bij de formatie van een nieuw kabinet en uit de grafiek zou moeten blijken dat de VVD liever niet in een Paars kabinet gaat zitten. De informatie die ontbreekt in het artikel of in de grafiek om deze vraag goed te beantwoorden is hoe de zetelverdeling in de individuele colleges is geweest. Is de VVD in deze colleges de grootste partij of is zij aangeschoven als kleinere coalitiepartner?

Om de lessen uit de lokale politiek door te kunnen trekken naar de landelijke politiek is het nodig om te weten tot welke coalities de VVD is gekomen in de colleges waar zij de grootste partij is.

Wat daarentegen wel uit de oorspronkelijke grafiek afgeleid kan worden is dat de VVD in iets meer dan de helft van het aantal colleges waar zij zitting in heeft, dit in een 3-partijen coalitie doet. In een kwart van de colleges is er zelfs sprake van een 4-partijen coalitie en in 3 colleges doen ze het met een 5-partijen coalitie.

<

Advertenties
Categorieën:Grafieken Tags: , , ,
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: