Home > Grafieken > De Nederlandse economie op vrijdag de 13e

De Nederlandse economie op vrijdag de 13e

Deze keer een kort verhaal over de grafiek die op vrijdag de 13e augustus te zien was op de voorpagina van NRC Handelsblad.
Onder de kop “Nederlandse economie groeit met 2,1 procent” zien we een grafiek staan met een dubbele y-as. Op de ene y-as staat “Groei in procenten t.o.v. zelfde periode jaar ervoor” (links), op de andere y-as staat “Waarde bbp in miljarden euro’s” (rechts).


Eigenlijk valt er op de grafiek weinig aan te merken. De lijn die de groei van de economie aangeeft is duidelijk te zien en de schaalverdeling op de linker y-as is goed te lezen. Hooguit kun je opmerken dat er een %-teken bij deze as had moeten staan.

De verticale bars die het volume van het BBP weergeven onderscheiden zich qua kleur goed van de lijn met de groeicijfers en ook hier geld dat de schaalverdeling op de rechter y-as goed te lezen valt, hoewel het €-teken er in gezet had mogen worden. Valt het trouwens op dat deze as meteen 0 naar 135 verspingt?

Wat ik mij gelijk afvroeg is waarom de maker van de grafiek de economische groei op de linker y-as heeft gezet en niet op de rechter y-as. Een kniesoor die daar op let zou je zeggen.

Met 2,1% in het achterhoofd ga je kijken in de grafiek om te zien of dit nu zo speciaal is. Hoe mooi zou het zijn als nu al zou blijken dat we de economische crisis achter ons gelaten hebben. Als je helemaal rechts in de grafiek bij het 2e kwartaal van 2010 kijkt waar de lijn met de economische groei uitkomt, kijk je automatisch naar de rechter y-as (die het dichtste bij is) om te zien waar het groeipercentage deze en de vorige periode op uitkwam. 140 miljard is het eerst wat je ziet voor het 2e kwartaal van 2010 ????

Het duurde bij mij even voor ik door had dat ik helemaal naar links in de grafiek had moeten kijken voor de juiste schaalverdeling. Ja, ik ben een kniesoor, maar waarom moet het dan ook moeilijk gemaakt worden als het ook makkelijk kan?

Dus: omwisselen die twee y-assen en de grafiek ondersteunt helemaal de kop boven het artikel.

Dit is het resultaat:

Daarna toch maar het hele artikel gelezen om te weten of onze economie weer boven Jan is. Klik hier voor het artikel.

Tot mijn niet geringe verbazing gaat het nergens in het artikel over de omvang van het BBP. Waarom dan toch dit gegeven in de grafiek gezet? Of is de alinea die over de omvang van het BBP gaat er op het laatste moment door de eindredacteur weggehaald?

Afijn, de grafiek kan daardoor nog simpeler worden, door alleen maar de lijn met de economische groei te laten zien. En dan speelt de kwestie met de 2 y-assen niet meer.

Advertenties
Categorieën:Grafieken Tags: , ,
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: