Home > Grafieken > ABN Amro spaar- en hypotheekdonuts

ABN Amro spaar- en hypotheekdonuts

Op 6 april 2011 bericht  NRC Handelsblad ons over een rapport van de Europese Commissie over de steun die ABN Amro ontvangen heeft van de Nederlandse overheid in 2008. Onderaan het  artikel staat een grafiek met de marktaandelen van de grootste Nederlandse banken op de spaar- en hypotheekmarkt.

Een link tussen het artikel en de grafiek is er in feite niet, omdat in de tekst alleen maar over ABN Amro wordt geschreven. Er worden geen marktaandelen genoemd van ABN Amro, laat staan van de concullega’s.

Dit is de grafiek

Wat meteen opvalt in de donut charts is dat de percentages in de spaarmarkt donut met 1 cijfer achter de komma worden getoond worden, in de hypotheekdonut is dat niet het geval. Uiteraard verdient de laatste oplossing de voorkeur.

NRC heeft gekozen voor een donut chart (en gelukkig niet voor een pie chart). Als nu in het “oog” van de donut de omvang van de spaarmarkt en van de hypotheekmarkt vermeld stond, zou de keuze te rechtvaardigen zijn. Helaas voor ons, geen informatie in het artikel of in de grafiek over de omvang van deze markten.

Dit zijn recente cijfers:

Met deze getallen in het “oog” van de donut wordt het al beter:

In plaats van een donut chart is het veel inzichtelijker om te kiezen voor een cumulatieve chart met per markt alle marktaandelen op een regel …

… of voor een horizontale bar chart met per bank het marktaandeel op de spaar- en hypotheekmarkt:

Nu valt ineens op  dat de Rabobank op beide markten marktleider is en ING alleen marktleider is op de spaarmarkt. Het is daarom ook logischer om de Rabobank bovenaan te zetten en niet ING.

Of naast elke bar ook het percentage vermeldt moet worden is o.a. afhankelijk van de boodschap die overgebracht moet worden met de grafiek.

Dit is de grafiek met alle percentages erbij en de Rabobank bovenaan:

Om de oorspronkelijke donut chart beter bij het artikel te laten passen, was een grafiek gewenst met de ontwikkeling van de marktaandelen van ABN Amro op de spaar- en hypotheekmarkt tussen september 2008 (voordat zij staatsteun ontving) en maart 2011.

Bijvoorbeeld zoiets als dit:

NB: De getallen in de grafiek zijn fictief !!

Advertenties
 1. lau
  11 augustus 2011 om 11:40 am

  De ‘verbeterde’ donut (en ook de grafieken daarna) tellen op tot 101%. Misschien een aanpassinkje toepassen, of moet je daarover niet zeuren?

  • 18 augustus 2011 om 11:18 am

   Dat de optelling op 101% uitkomt heeft te maken met afronding van de percentages. Dank voor je oplettendheid.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: