Home > Grafieken > Pensioenfondsen in de problemen

Pensioenfondsen in de problemen

In de Volkskrant van 15 november 2011 stond op de voorpagina een artikel over de dekkingsgraad van de pensioenfondsen. Op basis van eigen onderzoek concludeert de krant dat in één jaar tijd de dekkingsgraad van de 100 grotere pensioenfondsen van Nederland gedaald is. De eis die aan pensioenfondsen gesteld wordt is dat zij een dekkingsgraad van 105% moeten hebben.
Bij het artikel is een afbeelding gebruikt ter ondersteuning van de constatering dat het slecht gesteld is met de dekkingsgraad.

Dit is de afbeelding:

Er is gekozen voor twee pie charts om de verschuiving in de dekkingsgraad weer te geven. Er is gekozen is voor kleuren die verlopen van groentinten (dekkingsgraad > 105%) naar roodtinten (dekkingsgraad < 105%). Je ziet natuurlijk meteen dat het niet goed gaat met de dekkingsgraad. Op 30 september 2010 stonden 31 van de 100 pensioenfondsen in het groen met een dekkingsgraad van minstens 105%. Een jaar later op 30 september 2011 staan nog maar 15 pensioenfondsen in het groen. Jammer dat voor de laagste categorie, dekkingsgraad < 85%, de kleur zwart is gebruikt. Dat had natuurlijk dieprood moeten zijn.

Om een vergelijking in de tijd te maken heb je niet veel aan pie charts en het is mij een raadsel waarom de Volkskrant daar voor gekozen heeft. Een pie chart met meer dan 3 – 4 partjes wordt al moeilijk om te interpreteren, zeker als er 1 of 2 partjes zijn met relatief lage waarden. Hier zijn we 5 partjes in de pie chart. Als je nu wilt weten welk partje het meest achteruit gegaan is, moet je heel goed kijken en hoofdrekenen.

Het ligt veel meer voor de hand om te kiezen voor een horizontale bar chart.
In de onderstaande grafiek is veel beter te zien hoe verkeerd het is gelopen met de dekkingsgraad.

Nu valt meteen te zien dat met name in de groep met een dekkingsgraad van 85-95% de grootste verschuiving is opgetreden. Op 30 sept. 2010 hadden 30 pensioenfondsen een dekkingsgraad van 85-95%, een jaar later zijn dat er 47.

Als de Volkskrant alleen had willen aangeven hoeveel pensioenfondsen aan de goede kant van de streep stonden in beide jaren, hadden ze wel de volgende afbeelding met pie charts kunnen gebruiken.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: