Home > Grafieken > De verdiensten van Rutte en zijn EU-collega’s

De verdiensten van Rutte en zijn EU-collega’s

Op de  “snelst groeiende business-site van Nederland” Z24 stond op 9 november 2010 een verhaal met de titel “Dit verdienen Rutte en zijn EU-collega’s”.

In het artikel vergelijkt Z24 de salarissen van de regeringsleiders van een aantal EU-landen. Het blijkt dat die salarissen flink uit elkaar liggen. Met € 36.000 euro verdient Borut Pahor, de premier van Slovenië, het minste en Werner Faymann, de premier van Oostenrijk, verdient met € 286.000 euro het meeste van de premiers in de eurozone.

Onze Mark Rutte is met een basissalaris van € 144.000 een middenmoter in de eurozone. Gemiddeld genomen bedraagt het salaris van de premiers € 138.415. In het overzicht staan ook de premiers van Italië en Griekenland, die kort na 9 november 2010 zijn afgetreden. Mark Rutte verdiende afgelopen jaar ongeveer driekwart van het salaris van de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi en meer dan het dubbele van het salaris van de Griekse ex-premier Giorgos Papandreou.

Bij het artikel was een infographic toegevoegd:

Door op de gele ster van een land te klikken zie je een afbeelding van de premier plus het jaarsalaris.

Hieronder zie je onze Mark Rutte staan met zijn € 144.000 per jaar.

De infographic is een Flash file. Klik hier om naar de infographic te gaan.

Voor het artikel kan volstaan worden met een tabel, in plaats van de semi-interactieve infographic.

Wat mij opvalt is dat het aantal inwoners van een land blijkbaar niet bepalend is voor de hoogte van het salaris.

Om dut uit te zoeken  heb ik het CIA World Factbook  er op nageslagen met de vraag of er wel een relatie is tussen de hoogte van het salaris van de premier en het bruto nationaal product per inwoner of GDP per capita van het land?

De onderstaande cijfers van de CIA hebben betrekking op 2010 en zijn in US dollars.

In een scatter plot zetten we vervolgens het salaris van de premier van een land af tegen het GDP per capita. Meteen valt op dat Luxemburg een uitschieter is. Het GPD per capita in Luxemburg is een van de hoogste in de wereld en bedraagt $82.600. Daarmee vergeleken verdient de premier van Luxemburg toch niet zo veel.

Hieronder staat het plaatje nog een keer zonder Luxemburg.

Er is een 45° lijn toegevoegd; als de hoogte van het salaris van de premier van een land gelijk opgaat met het GDP per capita (binnen deze groep van landen) dan zal het land op deze 45° lijn uitkomen. De zwarte stip is het gemiddelde salaris van de premiers en het gemiddelde GDP per capita van de landen

Portugal ligt vrijwel op de 45° lijn,  het salaris van de Portugese premier Pedro Passos is in verhouding met het GDP per capita.

Volgens deze redenering verdienen de premiers in het groepje landen Griekenland, Slovenië, Slowakije, Malta, Spanje en Estland, maar ook Finland en Nederland minder dan verwacht mag worden o.b.v. het GDP per capita. Voor de premiers van Cyprus, Italië, Duitsland, Ierland, België en Oostenrijk geldt het tegenovergestelde, hun salaris is hoger dan verwacht mag worden o.b.v. het GDP per capita.

De conclusie die we uit deze exercitie moeten trekken is dat het salaris van de premier los staat van het GDP per capita van zijn land. En dan steekt het toch een beetje dat de premier van Nederland minder verdient dan zijn Belgische collega, terwijl het GDP per capita in Nederland hoger ligt dan in België. Of niet?

Eigenlijk is het jammer voor Mark Rutte dat het salaris van de premier niet afhankelijk is de prestaties van het nationale voetbalelftal of van de lengte van de premier. Dan zou hij zeker hoger uitkomen  …

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: