Home > Grafieken > Een optreden in DWDD is goed voor een hoge notering in de hitparade

Een optreden in DWDD is goed voor een hoge notering in de hitparade

Enkele dagen nadathet tv programma De Wereld Draait Door de Nipkowschijf  2011 had gewonnen stond er in NRC Handelsblad van zaterdag 14 mei 2011 een artikel over het effect van een optreden in het populaire programma van Mathijs van Nieuwkerk.

De stelling in het artikel is dat een optreden in het programma meteen doorwerkt in de notering in de hitparade. Kort na de uitzending, aldus een platenbaas die in het artikel aangehaadl wordt, stijgt de verkoop bij iTunes al.

Bij het artikel staat een opvallende grafiek met veel gekleurde lijnen in 3D, die het bewijs voor de stelling levert. Voor 25 Nederlandse artiesten is over een periode van bijna 2 jaar aangegeven welke notering ze hadden vóór het optreden en welke notering na het optreden.

Dit is de grafiek.

De grafiek kent meerdere zwakke onderdelen. In willekeurige volgorde heb je het dan over de keuze voor 3D, voor een lijngrafiek en voor 25 reeksen. Wat mij ook meteen opvalt is dat het tv seizoen 2010 – 2011 niet in de grafiek getoond wordt.

De eerste verbetering zit in het weglaten van het 3D effect.

Helaas wordt het resultaat er niet beter, inzichtelijker op. Een bar chart is geen oplossing, met 25 reeksen is de grafiek totaal onleesbaar.

Zonder verder commentaar, alleen een voorbeeld van de eerste 5 optredens, dat er ook niet veel beter uitziet.

De belangrijkste misser is waarschijnlijk dat er voor elke artiest over de hele periode van 2 jaar een lijn getekend is. Zo zie je bijv. een complete tijdreeks afgebeeld voor het optreden van Lucky Fonz III  met Ik heb een meisje in de uitzending van 14 mei 2010. Toch staat ook voor de periode september 2009 – begin mei 2010 een reeks afgebeeld in de grafiek.

Soms staat een artiest al in de hitparade met het liedje, zoals het geval was met Caro Emerald  en Back it Up, die op 31 augustus 2009 optrad DWDD. Voor de meeste artiesten was dat echter niet het geval, zij hebben echt profijt gehad van het optreden.

Dé manier om dat in beeld te brengen is wel door gebruik te maken van een lijngrafiek, maar niet door voor elke artiest de hele periode af te beelden.

In feite zijn er maar vier weken interessant: de week van het optreden tot drie weken na het optreden. Meer weken heb je niet nodig om de stelling te onderbouwen.

De dataset moet daarvoor wel aangepast worden, de kalenderdatum is niet meer relevant, alleen de week van het optreden tot en met drie weken en na het optreden. De dataset wordt een stuk compacter, in plaats van 48 weken gaat het nog maar om 4 weken.

De reeksen voor Caro Emerald en Lucky Fonz III zien er dan zo uit:

Caro Emerald  –  Back it Up

Lucky  Fonz III – Ik heb een meisje

In DWDD: 31/8/2009

43e plaats

In DWDD: 14/5/2010

Niet genoteerd

+ 1 week

16e plaats

+ 1 week

Niet genoteerd

+ 2 weken

16e plaats

+ 2 weken

5

+ 3 weken

29e plaats

+ 3 weken

45

Dit is het resultaat in de grafiek met alle 25 artiesten:

Het resultaat is nog steeds niet naar wens, dit heeft te maken met het aantal artiesten dat is meegenomen: 25 reeksen in een grafiek is gewoon te veel van het goede.

Een meer voor de hand liggende keuze is om alleen de 10 grootste stijgers in de week na het optreden  te selecteren:.

By the way, het valt ook meteen op dat het succes van een optreden bij DWDD ook vluchtig kan zijn. Kijk maar naar Jenny Lane die  21 september 2009 optreedt met  Say Say Say. Een week na het optreden komt ze binnen op plaats 79 van de hitparade en de week daarna is ze alweer uit de hitparade verdwenen.

Categorieën:Grafieken Tags: , , ,
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Plaats een reactie